• Nápady Lego programátorov

          • Baví nás vymýšľať, hrať sa, dávať výtvorom funkčnosť. Mnohé nápady sa nám podarilo zhmotniť a vdýchnuť im dušu. Občas sa nám niečo nepodarí, ale aj to je pre nás učenie. V nasledujúcom videu Vám predstavujeme naše najnovšie výtvory.

            Vaši Lego programátori s pani učiteľkou D. Moravčíkovou

          • Povesti – komiksy

          • Povesti trochu inak – to bolo heslo našich piatakov, ktorí si svoje vedomosti o povestiach upevnili špeciálnym spôsobom – tvorbou komiksov. Úlohou žiakov bolo si v skupinke vybrať jednu ľubovoľnú slovenskú povesť, ktorú by spracovali v komiksovej podobe. Žiaci mali možnosť čerpať z internetu, učebnice, ale aj školskej knižnice, ktorá obsahuje mnoho kníh plných povestí. Zadania sa všetci rýchlo zhostili a výsledkom bolo mnoho krásnych projektov, ktoré si spoločným úsilím vytvorili a následne aj odprezentovali. No neostalo len pri tom! Niektoré naše piatačky totižto úloha natoľko inšpirovala, že povesť aj zdramatizovali a svoje mini predstavenie predviedli pred spolužiakmi.

            Mgr. Dominika Dulovičová

          • Slávik Slovenska

          • Školské kolo v speve ľudových piesní sa uskutoční dňa 11. apríla 202414:30 hod. v jedálni ZŠ s MŠ Spišské Bystré.
            Srdečne Vás pozývame!

          • Pyžamový deň

          • Členovia školského parlamentu sa pri príležitosti 1. APRÍLA - Dňa bláznov rozhodli zorganizovať v našej škole deň v pyžamách.

            V piatok 5. apríla 2024 stačí vyskočiť z postele a hurá do školy! Všetko pohodlné - pyžamo, župan, tepláky, deka, vankúš aj plyšáky sú v tento deň povolené. Okrem spánku na hodine!
            Školský parlament vyberie TOP triedu, ktorú bude čakať odmena.

            Budeme radi, ak sa vás zapojí čo najviac..aj učitelia! :)

            Váš školský parlament :)

          • Veľkonočné prázdniny

          • Milé deti, vážení rodičia,
            od 28.03. (štvrtok) do 02.04.2024 (utorok) nás čakajú VEĽKONOČNÉ PRÁZDNINY.
            Želáme Vám, aby ste si počas týchto dní oddýchli a načerpali veľa síl!
            V škole sa opäť stretneme v stredu - 03. apríla 2024.

          • Štvrtácke mini besedy o prečítaných knihách

          • Počas marca - mesiaca kníh si štvrtáci spestrili hodiny slovenského jazyka a literatúry v krásnych priestoroch našej školskej knižnice. Každý utorok žiaci postupne odprezentovali zaujímavú knihu, ktorú nedávno prečítali a stala sa ich obľúbenou. Prečítali z nej najzaujímavejší úryvok, a tak motivovali spolužiakov, aby si ju tiež prečítali. Verím, že sa im hodiny v príjemných priestoroch páčili a chuť do čítania im zostane aj naďalej.

            Mgr. Erika Bobko

          • Veľkonočné tvorenie v 6.A

          • Prichádza najväčší sviatok, sviatok Veľkej noci. V utorok sme na hodine Techniky s dievčatami zo VI.A vyrobili výrobky - vtáčiky, srdiečka a vajíčka. Použili sme rôzne materiály o ktorých sa žiačky učili. Práca im išla od ruky, ich šikovnosť si môžete pozrieť aj vy. Som na ich práce veľmi pyšná. Výrobky si odniesli domov na ich slávnostne vyzdobený veľkonočný stôl. Ďakujem všetkým!

            PaedDr. Mária Novotná

          • Aj prváci zisťujú, že knihy sú fajn

          • Naši prváci už nečítajú texty len zo šlabikára, ale zoznamujú sa aj s čarom kníh. V školskej knižnici sa zaregistrovali a požičali si prvé knihy. V knižnici našli mnoho zaujímavých kníh. Viacerí ani nevedeli, ktorú knihu si odniesť domov ako prvú. V spolupráci so školským klubom budú pravidelne navštevovať školskú knižnicu, vymieňať si knihy a dúfame, že knihy ich vtiahnu do svojho sveta.

            PaedDr. Martina Guláková, Mgr. Daniela Moravčíková

          • Výsledky knižnej výzvy

          • V týždni od 18.3. – 24.3. 2024 sme uskutočnili marcovú KNIŽNÚ VÝZVU. Žiaci našej školy sa denne zapájali do rôznych zaujímavých aktivít spojených s knihami a pridávali svoje veselé fotografie na FB stránku školy. Veľmi nás potešilo, že sa zapojili nielen žiaci ZŠ, no pridali sa aj naši škôlkari. Svojou neuveriteľnou kreativitou pri tvorbe ilustrácií alebo „čitateľských skrýš ste nám spravili veľkú radosť. Zistili sme, že ukrývate vo svojich knižniciach množstvo kníh, predstavili ste nám vašich obľúbených literárnych hrdinov a ukázali vaše NAJ knihy. Pôvodne sme chceli odmeniť troch najaktívnejších žiakov, no keďže vás aktívnych bolo viac, rozhodli sme sa nasledovne:

            Za splnenie všetkých 7 výziev získavajú knižnú odmenu:

            1. Ninka Pružinská zo 4.A
            2. Henrich Ujčík z 3.A
            3. Gregor Ujčík z 1.B
            4. Janko Petruľa – MŠ
            5. Barborka Greňová – MŠ
            6. Šimonko Kováč – 2.A

            Za zapojenie sa do výzvy a splnenie aspoň 3 výziev získavajú odmenu:

            1. Katka Sabolíková so sestrou – MŠ
            2. Jazmínka Petruľová – MŠ
            3. Beky Petruľová  z 5.A
            4. Jakubko Bendík z 2.A
            5. Šimonko Bendík – MŠ

            Vaše ceny Vám odovzdáme 27.3. 2024. Všetkým Vám ďakujeme za veselý knižný týždeň, vašu vytrvalosť a prajeme mnoho krásnych čitateľských zážitkov!

            Mgr. Silvia Dubovská

          • Pripravujeme sa na veľkonočné sviatky

          • Deti v ŠKD sa pripravujú na Veľkú noc. Chystajú veľkonočné pozdravy, maľujú a vyrábajú vajíčka. Z odpadového materiálu zhotovili kuriatka a trpezlivosť si precvičili aj na výrobe kuriatka z vlny. Všetky výrobky zdobia hlavnú chodbu našej školy.
            Želáme pekné veľkonočné sviatky.

            Vychovávateľky ŠKD

          • Čítali sme anglické príbehy...

          • V utorok, 19. marca, sa trinásti žiaci 4. a 5. ročníka stretli v školskej knižnici, aby si spolu preverili úroveň čítania rôznych zaujímavých príbehov v anglickom jazyku. V úvode tejto čitateľskej súťaže žiakom prečítala vzorovou angličtinou žiačka VI.A, Vanesska Chmurová. Každý z nich si vybral iný príbeh, ktorý potom pred porotou nahlas prečítal najlepšie, ako dokázal. Ďalšou úlohou bolo vypracovať samostatne úlohy na porozumenie. Poslednou, najnáročnejšou úlohou bolo ústne odpovedať na otázky zamerané na svoje záujmy, školu a rodinu. Všetci zúčastnení žiaci čítali veľmi pekne a snažili sa, čo najlepšie splniť úlohy. Najlepší skončili nasledovne:
            1.miesto: Klára Orolinová, V.B - stala sa najlepšou čitateľkou
            2.miesto: Katarína Bendíková, IV.A
            3.miesto: Adrián Gajan, IV.A

            Všetkým zúčastneným štvrtákom a piatakom prajeme ešte veľa pekných chvíľ pri čítaní anglických kníh a príbehov.

            Ing. Gabriela Ivanová, Mgr. Dominika Dulovičová

          • Úspechy v okresnom kole Geografickej olympiády

          • Cieľom Geografickej olympiády je rozvíjať záujem žiakov o geografiu, poznávanie sveta a jeho zákonitostí. Aj v tomto školskom roku sa zúčastnili žiaci našej školy tejto olympiády a tí najlepší ju reprezentovali na okresnom kole, ktoré sa uskutočnilo 12.3.2024. Úspešnými riešiteľmi okresného kola sa stali Alex Repel zo 6.A triedy a Klára Orolinová z 5.B triedy.
            Srdečne im blahoželáme!

            Mgr. Oľga Bendová

          • Modrý piatok v našej škole

          • Svetový deň vody, 22.3., sme si pripomenuli modrým oblečením, ochutnávkou rôznych druhov vôd, nástenkami, rozhovormi a prezentáciami na túto tému. Žiaci nadobudnuté poznatky o dôležitosti tejto tekutiny nielen pre nich, ale aj pre našu planétu spracovali do projektov.
            Chceli by sme sa veľmi pekne poďakovať pánovi Krišandovi z Podtatranskej vodárenskej spoločnosti a.s., ktorý nám priniesol rôzne doplňujúce materiály pre žiakov.

            tr. uč. prvého stupňa

          • Vzácna návšteva v našej škole

          • Dnes k nám do školy zavítala poetka, ale aj spisovateľka Mirizmá Kirkov. Deťom porozprávala ako vzniká kniha, čo ju viedlo k písaniu knihy, odkiaľ čerpá námety, kto všetko stojí v úzadí vydania jednej knihy a kto jej pomáhal s ilustráciou knihy. Žiakom sa beseda páčila, dokonca poniektorí už teraz chcú byť spisovateľmi. Tak im držíme palce, nech im to odhodlanie vydrží čo najdlhšie.

            Mgr. Zuzana Maškulková

          • Piataci a šiestaci na návšteve u Andersena

          • Vo štvrtok 21.3. 2024 sme sa vybrali do Spišskej Novej Vsi, aby sme v Spišskom divadle sledovali Rozprávky z krivého zrkadla. Herci nám zahrali 3 moderne spracované Andersenove rozprávky: Cisárove nové šaty, Škaredé káčatko a Kresadlo. Ich skvelé výkony, veselé piesne, tance, vtipné dialógy a Andersenov silný odkaz (odsúdil nečestnosť a povýšenecké správanie) sa nám veľmi páčili. Po predstavení sme sa poprechádzali na námestí a keďže nám svietilo slniečko, dopriali sme si aj prvú zmrzlinu. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu divadla.

             M. M. Palgutová, N. Fašková, M. Tomajková

          • Biblická olympiáda

          • Vo štvrtok 21.3.2024 naši žiaci Peter Ďuraš z VIII.B, Sára Štefková a Klára Orolinová z V.B úspešne reprezentovali školu na dekanátnom, čiže okresnom kole Biblickej olympiády v Poprade, kde získali najvyšší počet bodov zo všetkých družstiev. Domov si tak odniesli krásne 1. miesto s postupom na diecézne (krajské) kolo, ktoré sa uskutoční 16. apríla 2024 v sídle našej diecézy – v Spišskej Kapitule.

            Srdečne blahoželáme k prvému miestu a prajeme veľa síl do ďalšej prípravy!

            Mgr. Aneta Ďuricová

          • Sladká pomoc – ĎAKUJEME!

          • Naša škola sa zapojila do misijnej zbierky Sladká pomoc. Kúpou čokoládok mohli naši žiaci podporiť mladých a deti v Keni, Rwande, Etiópii a v Ugande. Spolu sa podarilo vyzbierať 333€.
            Veľká vďaka všetkým štedrým darcom!

            Mgr. Aneta Ďuricová

          • Ponožková výzva

          • 21. marec - Svetový deň Downovho syndrómu

            Aj naši žiaci si dnes obuli dve odlišné ponožky a vyjadrili tak svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom. Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti, pretože práve ľudská individualita robí tento svet krajším, pestrejším a zaujímavejším.
            Ďakujeme všetkým, ktorí sa do dnešnej solidárnej akcie zapojili!

            Nina Milanová & školský parlament

          • Prváci na návšteve v obecnej knižnici...

          • „Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých.“ – Jacqueline Kennedy


            A toto je jeden z dôvodov, prečo žiaci 1.A navštívili obecnú knižnicu v Spišskom Bystrom. Knihy majú v detskom veku magickú moc, sú kľúčom do sveta fantázie. A kde sa dá najlepšie precítiť ich čaro? No predsa v knižnici...Žiaci boli knižnicou a množstvom kníh unesení. Ako správni čitatelia sľúbili, že sa budú v knižnici slušne správať a s knihami opatrne zaobchádzať. Každý si vybral knihu, ktorá ho najviac očarila a ponoril sa do čítania. Deťom sa v obecnej knižnici páčilo, a tak verím, že jej po tejto návšteve pribudne zopár nových čitateľov.

            PaedDr. Martina Guláková

          • Deň vody z pohľadu našich žiakov

          • Dňa 20. marca si naši deviataci napísali Monitor a preto sme sa my, žiaci 5.-8. ročníka, vybrali čistiť okolie našich potokov. My - siedmaci sme čistili okolie potoka Bystrá a došli sme až k Hornádu. Zvládli sme to celkom rýchlo, a tak nám ostal čas aj na pauzu, počas ktorej sme si spolu zahrali futbal, volejbal a ragby. Pani učiteľky si zahrali tiež! Bol to super deň, počas ktorého sme mohli pomôcť prírode a zveľadiť tak našu obec. Škoda len, že niektorí ľudia sú nepoučiteľní a stále nepochopili, že smeti patria do koša, a nie do rieky alebo len tak na zem.

            Nela Levocká (7.B) & Diana Šolonyová (7.A)

          • Čo nás ešte tento týždeň čaká?

            • Štvrtok 21.03. – Ponožková výzva – obutím rôznych ponožiek podpor ľudí s Downovým syndrómom!
            • Piatok 22.03. – Svetový deň vody – príď do školy v modrom odeve!
            • Piatok 22.03. – Beseda so spisovateľkou Mirizmov Kirkov pre žiakov prvého stupňa
          • Kubachichi v akcii

          • V piatok 15. marca 2024 nás žiaci literárno-dramatického krúžku reprezentovali na regionálnej súťaži neprofesionálneho divadla - DIVADELNÁ ŠUŇAVA (jubilejný 30. ročník). Mladší žiaci nacvičili divadlo poézie na motívy básnika Valentína Šefčíka: PubertínaPehatá a staršie duo deviatačiek vytvorilo absurdno-komickú hru Dve o dvanástich.
            Obe žiacke predstavenia boli úspešné! Mladší žiaci vyhrali 1. miestopostúpili do krajského kola, ktoré sa uskutoční koncom apríla v Divadle J. Záborského v Prešove, deviatačky získali odporúčanie poroty reprezentovať sa so svojou hrou na celoštátnej prehliadke divadla v kategórii „dospelí deťom“, ktorá sa bude v júni konať v Rimavskej Sobote.

            Ďakujem našim hercom za trpezlivosť, odvahu a krásne výkony. Z výsledkov sa veľmi tešíme!

            Mgr. Silvia Dubovská

          • Občianska náuka v 8.A

          • Včera sa v triede VIII.A na hodine občianskej náuky konalo súdne pojednávanie. Šikana je v školách častou témou, preto sa ju rozhodli riešiť aj naši ôsmaci a zvládli to na výbornú! Dramatizácia sporu bola podporená aj vizážou Jakuba, ktorý sa v tomto spore zhostil role šikanovaného.

            PaedDr. Mária Novotná

          • Okresné kolo vo vybíjanej

          • V pondelok sme sa po úspešnom obvodnom kole vybrali do Popradu na okresné kolo vo vybíjanej. Už od skorého rána sme sa s našimi súperkami rozcvičovali a spoznávali sa. Boli sme rozdelené do dvoch skupín. V prvej A skupine sme boli my, dievčatá zo Štrby a dievčatá z dvoch popradských škôl – z Jarnej a Letnej. Skupinu B tvorili dievčatá z Vikartoviec a z dvoch popradských škôl – Francisciho a Komenského.

            Náš prvý zápas sme odohrali proti dievčatám z Jarnej. Pán učiteľ Sikula nás veľmi povzbudzoval, čo nám dodalo veľa energie a zápas sa skončil remízou – 9:9. Neskôr sme si zmerali sily s Letnou. Tento súper bol už nad naše sily a dievčatá nás porazili so skóre 13:10. Do tretieho zápasu sme vstupovali s chuťou vyhrať, čakali nás dievčatá zo Štrby, ktoré sme porazili 13:7. Po sčítaní bodov sme v skupine obsadili tretie miesto a čakal nás boj o celkové 5. miesto v okrese. Proti nám sa postavili dievčatá z Vikartoviec. Tento zápas bol veľmi vyrovnaný, bojovali sme zo všetkých síl, no nakoniec sme dievčatám podľahli 10:7. Aj keď sme si z turnaja odniesli iba 6. miesto, veľmi sme si ho užili a šťastné sme sa vrátili domov.

            Nina Milanová, 7.B

          • Piataci v Podtatranskej knižnici

          • „Sú aj horšie zločiny ako pálenie kníh. Jeden z nich je nečítať ich.”  To si povedali aj naši piataci, a preto sa včera, 15.3., rozhodli v rámci marca – mesiaca kníh navštíviť Podtatranskú knižnicu v Poprade. Pre žiakov si pani knihovníčka najprv pripravila informácie o tom, ako sa v knižnici musíme správať, ako sa volajú jednotlivé časti knihy či o tom, ako majú pracovať s knižným katalógom.
            Na hodinách literatúry sa piataci učia o povestiach, a preto na nich aj v knižnici čakali aktivity spojené s touto témou. Najskôr si žiaci prečítali povesti o vzniku mesta Poprad a potom bolo ich úlohou navrhnúť erb, ktorý by najlepšie vystihoval ich triedu. Hlavnými motívmi boli priateľstvo, porozumenie a spoločne prežité zážitky, tak je zrejmé, že sa naši piatačikovia úlohy zhostili majstrovsky, a tým úspešne ukončili aj včerajšiu knižnú exkurziu.

            Mgr. Dominika Dulovičová, Ing. Michaela Maľučká

          • Mesiac knihy v ŠKD

          • Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z vás ich nepochybne majú odložené nielen v polici, ale aj v srdci. V školskom klube sme viedli diskusiu o knižnici, o obľúbenej knihe, učili sme sa, ako postupne vzniká kniha. Zahrali sme sa na ilustrátorov, navrhli sme obal knihy a vyrábali sme záložky. Rozvíjali sme slovnú zásobu v dramatizácii rozprávok a rozvíjali sme aj čitateľskú gramotnosť.

            PaedDr. Jaroslava Polčinová

          • Krajina príbehov a fantázie

          • Naši žiaci 2.B navštívili krajinu príbehov a fantázie v Spišskom Bystrom (našu obecnú knižnicu). Z vyše 4000 kníh si vybrali jednu, z ktorej si navzájom čítali, no hlavne cítili vôňu kníh, ktorá ich očarila. Na záver si žiaci mohli požičať knihu podľa svojho výberu. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu a nové príbehy.

            Mgr. Lenka Franková, Bc. Lenka Benková

          • Viete, že popoludnie strávene v škole je čarovné?

          • Druháci a štvrtáci si to vyskúšali a už teraz sa tešia, kedy si to zopakujú. V utorok popoludní sa vrátili do školy. A čo držali v ruke? Svoju kamarátku – knihu. Keď sa škola ponorila do tmy, tak sa vybrali do školskej knižnice, kde čítali, plnili zaujímavé úlohy a neskôr vyrábali veľa zaujímavých vecí. A ako to zhodnotili? Bolo to super, pretože spoločne strávili chvíle so spolužiakmi a tie sú veľmi vzácne.

            Mgr. Erika Bobko a Mgr. Zuzana Maškulková

          • Nenávistné prejavy na internete – prevenčná aktivita pre žiakov našej školy

          • Nenávistné prejavy na internete rozširujú, podnecujú, podporujú alebo ospravedlňujú nenávisť, xenofóbiu, rasizmus, antisemitizmus či iné formy nenávisti založené na diskriminačnom a stereotypnom vnímaní, neznášanlivosti, nevraživosti voči osobám a skupinám osôb na základe pohlavia, pôvodu, rodu, sexuálnej orientácie, náboženskej, etnickej alebo politickej príslušnosti. Prevenčná aktivita v našej škole pod vedením Odboru prevencie kriminality Slovenskej republiky bola zameraná na prevenciu týchto javov. Pani Mgr. Andrea Barabasová a pán Martin Jurica nás formou debaty so žiakmi tried 6.A, 7.A, 7.B, 8.A a 8.B oboznámili o formách a prevencií týchto javov. Žiaci sa do besedy aktívne zapájali za čo im patrí pochvala.

            Mgr. Veronika Chmurová, výchovná poradkyňa