• Naša škola mala zastúpenie na medzinárodnom seminári v Maďarsku

          •    V dňoch 12. – 14.5. 2023 sa v Budapešti konal medzinárodný seminár vzdelávania s názvom eTwinning - INNOVATION and EDUCATION. Podujatia sa zúčastnilo viac ako 50 učiteľov zo 14  rôznych krajín Európy ako Nemecko, Rakúsko, Holandsko, Azerbajdžan, Lotyšsko, Chorvátsko, Cyprus, Slovensko... Medzi nimi mala svoje miesto aj p. uč. Dubovská z našej Základnej školy. Počas troch dní učitelia absolvovali inšpiratívne prednášky a workshopy  o tvorbe medzinárodných projektov, dozvedeli sa nové metódy s použitím informačno-komunikačných technológií a získali cenné rady a tipy k novej platforme eTwinningu (ESEP– najväčšia online komunita škôl v Európe).

               Bola to pre všetkých veľká skúsenosť, kedy si učitelia mohli vymeniť svoje nápady či konkrétne príklady z praxe, taktiež skvelá príležitosť na nájdenie zahraničného projektového partnera pre žiakov našej školy, ako aj možnosť získania mnohých praktických informácií k  projektom Erasmus+.

               Podarilo sa nám vytvoriť zaujímavé námety pre eTwinning projekty do ďalšieho školského roka, ktoré veríme, že uskutočníme s našimi žiakmi v spolupráci s ostatnými účastníkmi podujatia z iných kútov Európy.

            Ďakujem eTwinning Slovakia za možnosť participovať na tomto medzinárodnom podujatí.

            Mgr. Silvia Dubovská

          • Pre moju mamu

          • Výtvarnú súťaž Pre moju mamu organizovalo Podtatranské osvetové stredisko pre žiakov z prešovského kraja. Garantom súťaže, a zároveň predsedníčkou poroty bola akademická maliarka Anna Fedáková. Do súťaže sa zapojilo 123 škôl. Porota hodnotila 789 výtvarných prác. Z našej školy boli ocenení dvaja žiaci. Diplom získal Filip Fris2.B triedy. Čestné uznanie získala Dominika Greňová9.A triedy.

            Srdečne blahoželáme!

            Krásne umelecké diela si môžete pozrieť na výstave, ktorá je inštalovaná v budove Podtatranskej knižnice v Spišskej Sobote.

            Mgr. Terézia Šimková

          • Deň matiek v Seniorparku

          • Žiaci našej školy boli dnes, 18. mája potešiť mamičky a babičky v miestnom seniorparku. Svojím vystúpením, tancom, spevom a básňou vytvorili veselú atmosféru a spríjemnili deň nielen oslávenkyniam, ale aj všetkým prítomným.

            Mgr. Monika Ovsiaková

          • Naši strelci na stupňoch víťazov v okresnej streleckej lige žiakov ZŠ a osemročných gymnázií

          • Dňa 29.apríla 2023 sa po piatich kolách skončila Okresná strelecká liga v streľbe zo vzduchovej zalamovacej pušky žiakov a žiačok ZŠ a OG.

            Náš strelec Matej Benko (VI.A) obsadil výborné 3. miesto. Matej Chalupecký (VI.B) skončil na peknom 6. mieste a v tesnom závese za ním sa umiestnili Markos Barilla (VI.B) - 8. miesto, Daniel Chalupecký (IV.A) - 9. miesto, Michal Lipták (IV.A) - 11. miesto a Patrik Perniš (VII.A) - 12. miesto.

            Medzi dievčatami si Terézia Malatínová (VIII.A) zaslúžene vystrieľala striebornú medailu, zemiaková medaila za 4.miesto sa ušla Viktórii Jakubčákovej (VIII.B)Natália Šelengová (VIII.B) doplnila trio našich dievčat na celkovom 5. mieste.

            Našim strelcom srdečne blahoželáme, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme veľa síl a trpezlivosti v ďalšom tréningu!

            Mgr. František Teplický, vedúci streleckého krúžku

          • Reprezentanti našej školy na Majstrovstvách Slovenska v športovej streľbe žiakov

          • Dňa 21.apríla 2023 sa vo Vištuku uskutočnili Majstrovstvá SR v športovej streľbe žiakov. Našu školu na týchto majstrovstvách reprezentovali strelci Matej Benko a Terézia Malatínová, ktorí sa na ne prebojovali po zaslúžených víťazstvách na okresnom a krajskom kole. A ako si počínali na pretekoch?

            Vekom jeden z najmladších strelcov Matej Benko (VI.A) obsadil kvalitné 14. miesto a Terézia Malatínová (VIII.A) vybojovala medzi elitou strelcov na Slovensku pekné 12. miesto.

            Naši žiaci sa síce nedostali na stupienok víťazov, ale odniesli si krásnu spomienku z vrcholových pretekov a veľa cenných rád od nášho úspešného olympionika a majstra sveta Jozefa Gönciho.

            Ďakujeme im za vzornú reprezentáciu školy!

            Mgr. František Teplický, vedúci streleckého krúžku

          • Škola v prírode

          • Naši štvrtáci absolvujú tento týždeň školu v prírode v krásnom prostredí bukových lesov, v oblasti Čergov na Drienici. A ako sa majú? Posúďte sami...

          • Deň matiek

          • Moja mama je tá najlepšia na celom šírom svete. Robí všetko pre moje dobro, zdravie, radosť a šťastie.

            Na Slovensku sa Deň matiek oslavuje druhú májovú nedeľu. V tento deň deti vyjadrujú mamám svoje veľké "ĎAKUJEM". Aj my sme si pripomenuli tento vzácny deň.

            Dňa 14. mája 2023 vystúpili naši žiaci v kultúrnom dome Villa Cubach. Pod vedením svojich učiteliek si pre všetky mamky a babičky pripravili pútavý program.

            Mamičkám za ich lásku a starostlivosť naši malí prváčikovia zarecitovali, druháci a tretiaci predviedli svoje tanečné umenie a žiaci druhého stupňa zarecitovali a zaspievali. Pridali sa k nim aj žiaci zo Základnej umeleckej školy Rosnička, ktorí prítomných zaujali svojím spevom, tancom a hrou na klavíri.

            Celý program sa niesol v príjemnej atmosfére, nechýbal smiech, radosť, nadšenie a v neposlednom rade aj potlesk, ktorý si všetci účinkujúci určite zaslúžili.

            Veríme, že každá mamka a babka odišli z predstavenia šťastné a s dobrým pocitom pri srdiečku.

            A samozrejme, že radosť svojim mamkám bude prinášať každý z nás, malý aj veľký, po celý rok.

             

            Mgr. Monika Andrášová

          • Máme prvé miesto s postupom na krajské kolo!

          • Zaslúžila sa oň naša žiačka, talentovaná speváčka Dominika Greňová z 9.A, ktorá zvíťazila v okresnom kole speváckej súťaže Slávik Slovenska 2023.
            Podujatie sa konalo v stredu 10. mája v priestoroch Domu kultúry v Poprade. Našu školu v mladších kategóriách reprezentovali víťazi školského kola - Tadeáš Poracký z 3.A a Klára Orolinová zo 4.B. Aj keď nezískali umiestnenie na stupňoch víťazov, v kvalitne obsadenej súťaži dostali uznanie od odbornej poroty. 
            Poďakovanie patrí aj p. Jánovi Orolinovi, ktorý doprevádzal žiakov na harmonike. 

            Mgr. Terézia Šimková

          • Riaditeľské voľno pre žiakov 1. - 9. ročníka ZŠ a deti v MŠ

          • Riaditeľ Základnej školy s materskou školou, Michalská 398/8, Spišské Bystré, Mgr. Štefan Luha, Vám týmto oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 3 ods. 10 vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach  o organizácii školského roka na základných školách a podľa § 79 ods. 3 zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje na deň 19. mája 2023 (piatok) z technických a organizačných dôvodov – prerušenie dodávky el. energie a absolvovanie poradenstva všetkými pedagogickými zamestnancami  riaditeľské voľno pre žiakov 1. až 9. ročníka základnej školy a deti v MŠ. Žiaci sú z desiaty a obeda odhlásení. Prevádzka školského klubu detí je taktiež prerušená.
            Riadne vyučovanie pokračuje v pondelok 22. mája 2023.

            Mgr. Štefan Luha

          • Striebro je naše...

          • 5. mája 2023 sa mladší žiaci z DS Kubachichi zúčastnili podujatia DIVADELNÉ KOŠICE J. Adamoviča. Išlo už o 16. ročník krajského matičného festivalu amatérskych divadiel žiakov základných škôl. Z Košického a Prešovského kraja sa ho zúčastnilo spolu 100 žiakov. Kvalitu ochotníckych divadiel hodnotila porota z Konzervatória v Košiciach, ktorá udelila našim žiakom s hrou ŽABOSTORY krásne 2. miesto. Knihy z vydavateľstva MS a diplomy venovala na súťaž herecká legenda Božidara Turzonovová.
            Našim mladým ochotníkom ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa tvorivých a kultúrnych zážitkov.

            Mgr. Silvia Dubovská

          • Druháci na exkurzii v hasičskej zbrojnici

          • Druháci ďakujú pánovi Martinovi Marušinovi za pozvanie na exkurziu do hasičskej zbrojnice v Spišskom Bystrom. Pútavý výklad, spojený s ukážkami hasičských vozidiel, bol pre nich naozaj zážitkovým učením. Zaujali nás priestory i vybavenie. Najviac sme obdivovali víťazné poháre. Členovia DHZ (Ľ. Králik, M. Švajka a R. Orolin) si pripravili nezabudnuteľný program.

            ĎAKUJEME!

            Mgr. Terézia Šimková

          • Mladší žiaci druhí na okresnom kole McDonald Cup

          • V stredu  3.5. 2023 sa naši mladší žiaci zúčastnili okresného kola v minifutbale Mc Donald cup, ktorý sa konal na ZŠ Komenského 2 vo Svite, kde sa prebojovali z prvého miesta na obvodnom kole. Turnaja sa zúčastnilo 5 škôl. Hralo sa herným systémom každý s každým. Naši žiaci prvé dva zápasy remizovali - proti domácim  4:4, so ZŠ Jarná sme zápas ukončili so skóre 8:8. Následne nás už čakali len výhry - so Spišskou Sobotou sme vyhrali vysokým náskokom 10:3 a so ZŠ Mládeže 5:1. Ani tento pekný výkon nám nestačil na prvé miesto a so stratou 1 bodu sme skončili na peknom druhom mieste.

            Na našich žiakov sme hrdí a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

            Našu školu reprezentovali: Radoslava Frisova, Alexander Guzi, Karol Hrkeľ, Daniel Chalupecký, Simona Dorota Hlavčáková, Jakub Janus, Jozef Janus, Oliver Kikta, Ivan Krajč, Marko Tomajka, Michal Lipták.

            Mgr. Benjamín Oravec

          • Čitateľský kvíz

          • V apríli si žiaci 4. – 7. ročníka našej školy zmerali svoje sily v Čitateľskom kvíze, ktorý bol zameraný na čítanie s porozumením. Rozdelení do skupín spoločnými silami hľadali v encyklopédiách odpovede na súťažné otázky. Cieľom súťaže bolo odpovedať správne a rýchlo. Body získali za každú správnu odpoveď, ale aj za čas.

            Súťažilo sa v dvoch kategóriách a umiestnenie žiakov z jednotlivých tried bolo nasledovné:

            1. kategória – 4. a 5. ročník:
                 1. miesto – 5.A (Budaj Branislav, Lopuchová Katarína, Lopušeková Šarlota, Palgutová Miriama Mária)
                 2. miesto – 5.B (Fábry Jozef, Slavkovský Ľubomír, Szókovács Denis, Štráhlová Kristýna)
                 3. miesto – 4.B (Bendíková Emma, Guzi Alexander, Orolinová Klára, Štefková Sára)
                 4. miesto – 4.A (Frisová Radoslava, Hlavčáková Simona Dorota, Hrkeľ Karol, Michlíková Ema)

            2. kategória – 6. a 7. ročník:
                 1. miesto – 6.A (Friedmann Alex, Husár Ryan, Kikta Timotej, Kušnirová Bibiána)
                 2. miesto – 7.B (Fábryová Marcela, Hrkeľ Alex, Jaroš Marko, Orolinová Karolína)
                 3. miesto – 7.A (Kovalská Sára, Palgutová Bronislava, Teplická Sabína, Zámečníková Klára)
                 4. miesto – 6.B (Gajdošová Radka, Horváthová Klaudia, Levocká Nela, Zuskáčová Laura)

            Víťazom blahoželáme a všetkým zúčastneným ďakujeme za prejavený záujem. Teší nás, že sa ešte stále nájdu žiaci, ktorých čítanie baví!

            Mgr. Lívia Glevaňáková

          • 2. miesto v malom futbale mladších žiakov

          • V stredu 26.04.2023 si zmerali sily v obvodnom kole v malom futbale mladších žiakov ZŠ naši žiaci proti žiakom zo ZŠ s MŠ Vikartovce a ZŠ Hranovnica. Prvý zápas sme odohrali proti ZŠ s MŠ Vikartovce s víťazným koncom 4:2. V zápase proti ZŠ Hranovnica nepadol žiaden gól a o celkovom poradí sa muselo rozhodovať na základe počtu strelených gólov, kde sme mali horšie skóre o 1 gól. Obsadili sme pekné druhé miesto a víťazom sa stala ZŠ Hranovnica. Bojovnosť, nasadenie tímov, množstvo gólových šancí a akcií boli výsledkom pohľadného futbalu. Našim žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Našu školu reprezentovali: Daniel Hlaváč, Marco Jurčo, Viktor Lacko, Mário Lešundák, Adrián Lopuch, Denis Lopuch, Alexander Friedmann, Gabriel Gajan, Samuel Zeman, Samuel Ujčík, Alex Hrkeľ, Jakub Malatin.

            Mgr. Benjamín Oravec

          • Okresné kolo Matematickej olympiády

          • 12. apríla 2023 sa vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Poprade uskutočnilo okresné kolo Matematickej olympiády pre žiakov šiesteho až ôsmeho ročníka základných škôl. Našu školu zastupovali v každej kategórii traja najúspešnejší riešitelia domáceho kola.

            V konkurencii 35 šiestakov nás reprezentovali Timotej Kikta (VI.A), Nela Levocká (VI.B) a Ryan Husár (VI.A), ktorý si vybojoval veľmi pekné 3. miesto.

            Medzi 40 siedmakmi sa najlepšie darilo Ivane Petruľovej (VII.A), ktorá sa umiestnila na 14. mieste a stala sa aj úspešnou riešiteľkou. Okrem nej nás reprezentovali Kristína Bendíková (VII.A) a Ema Mária Paráková (VII.B).

            V kategórii ôsmakov súťažilo 28 žiakov, medzi nimi aj Edita Kolušová (VIII.A), a dvaja úspešní riešitelia – Terézia Malatínová (VIII.A), ktorej sa podarilo umiestniť na 5. miesteOliver Ordzovenský (VIII.B), ktorý skončil na 14. mieste.

            Všetkým účastníkom blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. Katarína Šelengová

          • KUBACHICHI v Prešove

          • Dňa 27.4. 2023 sa staršie žiačky z DDS Kubachichi zúčastnili na krajskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín. V kategórii DIVADLO POÉZIE/recitačné kolektívy obsadili s predstavením Reminiscencia (Spomienka) krásne 3. miesto.
            Okrem možnosti porovnať sa s ostatnými detskými kolektívmi, mali naše nádejné herečky tú česť vystúpiť na „doskách“ Malej scény Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Po vyhlásení výsledkov ich čakalo prekvapenie v podobe prehliadky zaujímavých priestorov novej budovy divadla. So záujmom preskúmali priestory pod javiskom, kadiaľ „miznú“ herci zo scény, vstúpili na Veľkú scénu, na ktorej obdivovali pripravované kulisy, zatancovali si v baletnej sieni či nakukli do divadelnej kostymérne. Na tento príjemne strávený deň nabitý divadelnou atmosférou a plný kultúrnych zážitkov budeme ešte dlho spomínať.

            Mgr. Silvia Dubovská

          • Deň Zeme v našej škole

          • Sobotňajší DEŇ ZEME sme sa rozhodli pripomenúť si aj v našej škole. Už počas minulého týždňa sa naši žiaci z rôznych tried druhého stupňa zapojili do hĺbenia 48 jám na výsadbu našej budúcej "Prírodnej klimatizácie z ovocných stromov", ktorá bude v lete listami z korún jabloní, čerešní, sliviek a hrušiek tieňom ochladzovať našu telocvičňu a v jeseni či zime, po opadnutí listov, bude zasa prepúšťať slnečné lúče, ktoré budú ohrievať  priestory telocvične.
            Žiaci sa popritom dozvedeli ako presne vymerať rozpon stromov, či kopať jamy podľa šnúrky. Niektorí sa veru po prvýkrát v živote chopili krompáča či rýľa a niektorí zasa zasadili svoj prvý strom v živote. Dúfajme, že to nebol aj ich posledný.

            My učitelia veríme, že praktické skúsenosti s výsadbou stromov použijú ešte mnohokrát v ich ďalšom živote. Veď nie nadarmo sa hovorí: „Povedz mi koľko stromov si v živote zasadil a ja ti poviem, akým si človekom." Za  realizáciu krásneho ovocného sadu vyslovujem úprimné poďakovanie všetkým zúčastneným žiakom, ich učiteľom a pánovi  školníkovi. 

            Mgr. Štefan Luha, riaditeľ školy 

          • Deň Zeme v 1.C

          • Aj planéta Zem má svoj sviatok; v modernom poňatí ide o „ekologický“ sviatok. Upozorňuje ľudí na dopad ničenia životného prostredia. Ľudia svojím správaním ovplyvňujú, v akom stave je príroda a svet okolo nás. Meníme vzhľad krajiny. Ťažíme drevo v lesoch, likvidujeme mokrade a lúky. Znečisťujeme prírodu neuveriteľným množstvom odpadu... Je potrebné, aby si všetci ľudia uvedomili, ako sa správajú ku krajine. Našu planétu musíme ochraňovať, nie znečisťovať!
            Na hodine prvouky bola so žiakmi 1.C vedená diskusia, prečo je dôležité chrániť našu prírodu, ako sa deti samé podieľajú na jej ochrane. Deti zároveň navrhovali, čo by ešte mohli pravidelne robiť pre zmeny k lepšiemu. Žiaci boli usmernení aj k myšlienke na realizáciu spoločnej činnosti. Výsledkom bolo rozhodnutie detí vyzbierať odpadky v okolí školy a vysadiť stromčeky v areáli školy. V pondelok 24.4.2023 sme tento zámer aj realizovali. Po návrate do školy sme aktivity preniesli aj do ďalších vyučovacích hodín. Na výtvarnej výchove žiaci vytvorili plagát s tematikou ochrany prírody a krajiny. Dali sme si prísľub, že sa budeme snažiť ešte viac chrániť našu prírodu a našu krásnu modrú planétu Zem.

            Mgr. Monika Andrášová

          • Slávik Slovenska

          • Školského kola speváckej súťaže SLÁVIK SLOVENSKA sa zúčastnilo 30 žiakov. Krásne slovenské ľudové piesne zo Spiša aj iných regiónov Slovenska spievali s hudobným sprievodom na akordeóne. Školou sa ozývali nádherné melódie piesní v podaní detí, rodičov, hudobníkov aj ostatných prítomných hostí.

            Ďakujeme pedagógom, rodičom i starým rodičom za poctivú prípravu detí do tejto speváckej súťaže. Ďakujeme aj hudobníkom, ktorí vytvorili pre žiakov prajné prostredie, v ktorom mohli súťažiaci ukázať svoj talent.

            VYHODNOTENIE:

            I.KATERÓRIA (1. - 3.ročník)
                 1.miesto: Tadeáš Poracký III.A
                 2.miesto: Viera Petruľová II.B
                 3.miesto: Katarína Bendíková III.A

            II.KATERÓRIA (4. - 6.ročník)
                 1.miesto: Klára Orolinová IV.B
                 2.miesto: Ema Michlíková IV.A
                 3.miesto: Radoslava Frisová IV.A

            III.KATERÓRIA (7. - 9.ročník)
                 1.miesto: Dominika Greňová IX.A
                 2.miesto: Diana Svitaňová IX.A
                 3.miesto: Bronislava Palgutová VII.B

            Víťazi školského kola postupujú do okresného kola. BLAHOŽELÁME!

            Mgr. Terézia Šimková

          • Prednáška s pani policajtkou

          •      Počas minulého týždňa sme našim žiakom dali vyplniť anonymný dotazník zameraný na užívanie ľahko dostupných návykových látok. Dotazník vyplnili aj žiaci 7. až 9. ročníka a práve ich úprimné odpovede ukázali zaujímavé čísla. Skúsenosti s fajčením klasických cigariet má 35% žiakov. Zaujímavosťou je, že až 44% žiakov uviedlo, že skúsilo elektronickú cigaretu, čo v podstate znamená, že ju žiaci nepovažujú za škodlivú. Pýtali sme sa aj na to, či sa stretli s tým, že im niekto iný ponúkal iné látky ako cigarety. Až 33% žiakov uviedlo žuvací tabak, ktorý je dnes dostupný v bežných kamenných obchodoch.

                 Aj na základe takýchto prieskumov pristupujeme k prevenčným aktivitám a po prevenčnej prednáške s laickým terapeutom pánom Mojsejom, sme zorganizovali druhú prevenčnú prednášku v spolupráci s PZ SR v Poprade zameranú na užívanie ľahko návykových látok a dôsledky pri ich užívaní a distribúcii. Za pútavé a odborné vedenie prednášky pre žiakov 8. a 9. ročníka ďakujeme npor. Mgr. Márii Holotňákovej  z OR PZ Poprad.  

                 V blízkej budúcnosti absolvujú túto prednášku aj nižšie ročníky, pretože v našej škole dbáme na prevenciu, zdravie a rozvoj osobnosti každého žiaka.

            Mgr. Jana Neupauerová

          • Prváci na návšteve v Lemhalze

          • Viete čo znamenajú slová kasta, susek, mangeľ? Prváci to už vedia. Dnes navštívili Kubašský Lemhalz a tam sa dozvedeli veľmi veľa nových informácii. Pán Mgr. Kováčik, zamestnanec OcÚ našej obce, žiakom vysvetlil, ako si ľudia v minulosti tkali koberce, vyrábali domáce mydlo, plátno, ako sa česal ľan a ukázal im aj kolovrátok, krosná, predmety dennej potreby, náradie či skladovacíe nádoby.
            No poviem Vám, ten Lemhalz má svoje čaro a ukrýva vzácne kultúrne poklady.

            Mgr. Zuzana Maškulková

          • Obvodné kolo McDonald´s Cup

          • Dňa 19.4.2023 si naši mladší žiaci vybojovali víťazstvo v obvodnom kole McDonald´s Cup, ktoré sa konalo vo Vikartovciach. Všetky zápasy dotiahli do víťazného konca a bez straty bodu postúpili do okresného kola, ktoré sa odohrá v ZŠ s MŠ Komenského. Zápasy boli veľmi vyrovnané, ale naši žiaci si svojou bojovnosťou, vytrvalosťou, kolektívnou hrou, vzájomným dopĺňaním sa a hernou inteligenciou zaslúžili všetky víťazstvá.
            Obvodného kola sa zúčastnili: ZŠ s MŠ Vikartovce, ZŠ s MŠ Spišské Bystré, ZŠ s MŠ Šuňava, ZŠ Štrba.

            Našu školu reprezentovali: Radoslava Frisová, Alexander Guzi, Karol Hrkeľ, Daniel Chalupecký, Dominika Janečeková, Jakub Janus, Jozef Janus, Oliver Kikta, Ivan Krajč, Marko Tomajka, Henrich Ujčík, Michal Lipták.

            V okresnom kole držíme našim žiakom palce a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

            Mgr. Benjamín Oravec

          • Okresné kolo vo vybíjanej

          • V utorok 18.04.2023 si naše žiačky zmerali sily v okresnom kole vo vybíjanej žiačok ZŠ, ktoré sa konalo v Aréne Poprad. Z 22 škôl, ktoré sa zúčastnili aj obvodových kôl, postúpilo do okresného kola 7 družstiev. Naše žiačky podali výborný výkon, no po niekoľkých chybách, ktoré súperky využili, sme skončili na  5. mieste. Hralo sa v dvoch skupinách a víťazi skupín bojovali o prvé miesto. Zápasy boli veľmi vyrovnané a dramatické.

            Našu školu reprezentovali: Nikola Frisíková, Olívia Frisíková, Alica Jasenčáková, Lívia Jurčová, Karolína Liptáková, Nina Milanová, Karolína Orolínová, Sofia Poracká, Anna Mária Ruizová, Sabína Teplická, Viktória Wierna.

            Našim reprezentantkám ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. Benjamín Oravec

          • E-shop so školským oblečením je tu!

          • Máme pre Vás skvelú novinu!


            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope:
            https://www.kraloveskoly.cz/zssmsspisskebystre/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 3.5. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť kúsok zo školskej kolekcie!  

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR.)

          • Slávici z lavice

          • V piatok sa v našej škole uskutočnilo školské kolo speváckej súťaže „Slávici z lavice“, kde sa žiaci ponorili do rytmov populárnej hudby.

            1. kategórii  si 1. miesto vyspievala Chiara Svitaňová (4.A), 2. miesto obsadila Radoslava Frisová (4.A) a o 3. miesto sa podelili Katarína Krettová (3.A)Simona Šramková (2.B).
            2. kategórii bolo obsadené iba 1. miesto, ktoré získala Katarína Lopúchová (5.A).
            3. kategórii sme mali súboj titanov, kde sa o prvenstvo najlepšie pobil Matúš Fris (7.A) a získal 1. miesto, 2. miesto si vybojoval Matej Kolumber (8.B)3. miesto získal Oliver Ordzovenský (8.B).

            Žiakom, ktorí mali odvahu a zúčastnili sa veľmi pekne ďakujeme, veď „HUDBA ĽUDÍ SPÁJA“!

            Mgr. Ivana Husárová

          • Prírodné spoločenstvá v 4.A

          • So žiakmi v 4.A sme si urobili projektový deň. Žiaci si vyrábali lapbooky o prírodných spoločenstvách lúky, lesa a polí.

            Mgr. Ivana Husárová

          • Prevenčná prednáška s MOJSEJ clinic

          • ​​​​​​V piatok 14.04.2023 nás opäť po roku navštívil pán Braňo Mojsej. Už v poradí druhú prevenčnú prednášku v spojení s otvorenou diskusiou absolvovali žiaci 8. a 9. ročníka.

            Súčasťou prednášky neboli len teoretické informácie o dopadoch detského pitia alkoholu a potenciálnej závislosti, ale aj pútavé a praktické príbehy zo života. Žiaci si počas nej mohli vyskúšať simulačné okuliare, ktoré navodzujú stav opitosti a mimo pozorných uší našich pedagógov viesť diskusiu priamo s pánom Mojsejom.

            Týmto sa chceme poďakovať celému tímu MOJSEJ CLINIC za uskutočnenie výbornej prednášky k téme závislosti.

            Mgr. Jana Neupauerová

            NÁZORY niektorých žiakov:

            • Saša (9.A) – Chcela by som, aby k nám prišiel pán Mojsej znova, ale nie už o rok, pretože vtedy tu už nebudeme. Viem už, ako sa cítia opití ľudia, že nemám nikdy piť ani používať žiadne drogy, nefajčiť, pretože z tej závislosti môžu ľudia aj umrieť. Páčilo sa mi to, len si myslím, že ak by tam už od začiatku neboli učitelia, viac by sa žiaci otvorili a povedali svoje skúsenosti.
            • Dominik (9.A) – Zaujímalo ma, čo robia drogy na ľudský mozog. Bolo to poučujúce. Braňo Mojsej je frajer!
            • Ondrej (9.A) – Najviac ma zaujalo, ako mám pomôcť kamarátovi, keď je závislý. A zaujalo ma aj, čo robí alkohol, drogy na ľudský mozog.
            • Lea (9.A) – Mojsej sa mi páčil. Príjemný a múdry muž. Obdivujem ho, že sa dokázal zbaviť vlastnej závislosti.
            • Dominika (9.A) – Páčilo sa mi, že pán Mojsej pracoval aj s rekvizitami (okuliare). Zodpovedal na každú otázku a rozprával otvorene. Tiež sme boli pekne zapojení aj my – mohli sme hovoriť o svojich skúsenostiach a pocitoch. Prednáška bola zaujímavá, odniesli sme si toho so sebou veľmi veľa. Ďakujeme!
            • Lili (9.A) – Bolo to super, určite si mnohí rozmyslia, či začnú s návykovými látkami.
            • Daniela (9.A) – Veľmi sa mi páči, že p. Mojsej takto chodí po školách a hovorí o závislostiach. Pracoval s rekvizitami a vedel veľmi dobre zaujať našu pozornosť. Ďakujeme Vám pán Braňo Mojsej, že ste nám porozprávali o nástrahách drog a závislostiach.
            • Tamara (8.A) – Nabrali sme nové informácie a myslím si, že keď je človek múdry, tak po tom, čo nám p. Mojsej povedal, sa nikdy k drogám nedostane alebo sa nestane závislým. Ochutnať treba, ale s mierou.
            • Edita (8.A) – Dnešná beseda nás naučila celkom dosť. Uvedomila som si, že nikdy sa nechcem dostať do stavu, kedy nebudem vedieť ani sama o sebe.
            • Vanessa (8.A) – Páčilo sa mi, nemuseli sme sa učiť. Určite si z toho beriem ponaučenie, lebo zdravie máme len jedno. A okuliare boli TLAAK. Každý už niečo vyskúšal, ale hlavne s rozumom a vlastnou vôľou!
            • Mima (8.B) – Nikdy nebudem brať drogy, nechcem padnúť do závislosti. Mám rešpekt pred všetkým z čoho viem byť závislá.
            • Natália (8.B) – Dalo mi to veľa informácií – ako fungujú drogy, návykové látky. Budem mať pred tým rešpekt.
          • Máme 2. miesto v okresnom kole Fyzikálnej olympiády

          • Žiak našej školy DANIEL SOPKO z 9.A triedy sa pod vedením p. uč. Šafrankovej stal nielen úspešným riešiteľom okresného kola Fyzikálnej olympiády, ale obsadil výborné 2. miesto.
            Reprezentovať nás bude aj na krajskom kole v Prešove, ktoré sa bude konať na budúci týždeň 19.4.2023.

            Všetci mu úprimne blahoželáme a na budúci týždeň mu budeme držať prsty aj palce, aby sa mu opäť darilo.

            Mgr. Jitka Šafranková