• Vianočná besiedka

          • Najkrajšie sviatky roka sú predo dvermi. Čakanie na Vianoce sme si spríjemnili dnes i my a zišli sme sa spoločne v telocvični. Deti si pripravili krásny kultúrny program plný vianočných piesní, básničiek, vianočných vinšov, tanca a hry na klavír.

            Všetkým prajeme krásne Vianoce!

          • Prváci a ich prvý list

          • Pred dvomi týždňami písali prváci list Ježiškovi, v ktorom mu poslali aj svoje pekné kresbičky a krátky pozdrav. Onedlho sa dočkali vytúženej odpovede. Aj keď prváci nepoznajú všetky písmenká, vôbec to nevadilo. Spoločnými silami sme si ho prečítali a vo vnútri sme našli prekvapenie – pexeso, ktoré nás veľmi potešilo. 

          • Vianočná pošta našla svojich adresátov

          • Hlavným cieľom "Vianočnej pošty" bolo šíriť radosť, dobré posolstvá a sviatočnú pohodu. Presne to sa aj podarilo. Doručili sme mnoho krásnych pozdravov spolužiakom a učiteľom.

            Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa do Vianočnej pošty zapojili a v škole tak pomohli vytvoriť radostnú atmosféru.

          • Rozdávanie krabičiek plných lásky

          • Aj tento rok sa žiaci našej základnej školy a škôlkari zapojili do akcie Krabička plná lásky. S veľkou radosťou prinášali do školy darčeky seniorom, ktoré im následne aj odovzdali. Minulý týždeň v piatok navštívili seniorov v miestnom Seniorparku a v utorok potešili spolu s terénnou pracovníčkou OcÚ p. Vierkou Jurčovou aj seniorov v našej obci.

            Z tejto akcie mali určite hrejivý pocit na srdiečku darcovia aj obdarovaní. A o to na Vianoce ide!

          • Vianočná burza

          • Dňa 20.12.2022, v predposledný školský deň pred prázdninami sa konala tradičná VIANOČNÁ BURZA. Žiaci zapojili svoju šikovnosťkreativitu, vyrobili krásne výrobky a na jedno popoludnie sa z nich stali mladí predavači.

            Na burze sa objavili originálne, vlastnoručne vyrábané darčeky – anjelici, ozdoby na stromček, pohľadnice, vence, magnetky, predmety z dreva,... Deti mysleli aj na zaplnenie prázdnych brušiek – pripravili rôzne koláče, dezerty, palacinky, pop-corn, čokoládovú fontánu či cukrovú vatu.

            Burza  mala veľký úspech. Urobila radosť žiakom, pedagógom, rodičom, kamarátom a všetkým návštevníkom burzy.

            Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa do tejto akcie zapojili. ĎAKUJEME!

          • Vianočné oblečenie

          • Utorok sa už od rána niesol v duchu Vianoc. Deti aj učitelia sa tematicky vyobliekali do vianočného oblečenia a spoločne tak prispeli k vianočnej atmosfére v našej škole!

          • Pytagoriáda - školské kolo

          • Žiaci 3. až 8. ročníka sa v dňoch 7. a 8. decembra zúčastnili školského kola Pytagoriády. Jednotliví súťažiaci si lámali hlavu nad matematickými úlohami, kde bol okrem správneho výsledku rozhodujúci aj čas, za ktorý mohli získať bonusové body.

            Úspešnými riešiteľmi v jednotlivých kategóriách sú:

            • 3. ročník: Adrián Gajan (III.A), Kristián Nathaniel Lopušek (III.A),
            • 4. ročník: Klára Orolinová (IV.B), Alexander Guzi (IV.B), Ema Michlíková (IV.A),
            • 5. ročník: Denis Szókovács (V.B), Jozef Fábry (V.B), Šarlota Lopušeková (V.A), Lenka Milanová (V.B), Mário Lešundák (V.A),
            • 6. ročník: Jakub Lavčák (VI.B), Timotej Kikta (VI.A),
            • 7. ročník: Lea Szókovács (VII.A), Samuel Zeman (VII.A), Ema Mária Paráková (VII.B), Laura Keďuchová (VII.B), Viktória Wierna (VII.B), Lilian Lešundáková (VII.B), Matúš Fris (VII.A), Bronislava Palgutová (VII.B), 
            • 8. ročník: Viktória Jakubčáková (VIII.B), Tamara Dubravcová (VIII.A), Edita Kolušová (VIII.A), Terézia Malatínová (VIII.A), Mária Slavkovská (VIII.B), Sebastián Štrbjan (VIII.B), Dávid Lipták (VIII.A), Oliver Ordzovenský (VIII.B). 

            Ďakujeme a blahoželáme všetkým zúčastneným žiakom. Najúspešnejším prajeme veľa štastia v okresnom kole!

          • Matematická olympiáda 5.ročník - domáce kolo

          • Tak ako v minulých rokoch, tak aj v školskom roku 2022/23 sa pred Vianocami žiaci piatych ročníkov zapojili do riešenia úloh domáceho kola matematickej olympiády.
            Súťaže sa zúčastnilo 7 žiakov, z ktorých boli 4 žiaci úspešnými riešiteľmi:
            Šarlota Lopušeková (5.A), Jozef Fábry (5.B), Katarína Lopuchová (5.A) a Dávid Friedmann (5.A).

            Blahoželáme!

          • Používanie pyrotechniky má svoje pravidlá

          • Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v  Poprade sa v súvislosti s blížiacimi oslavami Nového roka obracia na základné a stredné školy v pôsobnosti OR PZ v Poprade s odporúčaním poskytnúť žiakom informácie k používaniu zábavnej pyrotechniky. Pre používanie zábavnej pyrotechniky platí „Výnimka zo zákazu len 31. decembra a 1. januára“ v čase určenom všeobecne záväznými právnymi predpismi obce.

            Cieľom je zvýšenie informovanosti a právneho vedomia (použitie pyrotechnických výrobkov v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi alebo návodom na ich používanie je priestupkom proti verejnému poriadku podľa zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch) na úseku bezpečného používania zábavnej pyrotechniky s dôrazom na riziká spojené s používaním zábavnej pyrotechniky.

            Ďakujem.


            S pozdravom,
            npor. Mgr. Mária Holotňáková
            referent špecialista skupiny prevencie vnútorného oddelenia Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade

          • Riaditeľské voľno pre žiakov 1. - 9. ročníka ZŠ

          • Riaditeľ Základnej školy s materskou školou, Michalská 398/8, Spišské Bystré, 059 18 Vám týmto oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 3 ods. 10 vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach  o organizácii školského roka na základných školách, udeľuje na deň

            22. december 2022 (štvrtok) 

            z organizačných a prevádzkových dôvodov - rekonštrukcia podlahovej krytiny 

            riaditeľské voľno pre žiakov 1. až 9. ročníka základnej školy.

            Žiaci sú z desiaty a obeda odhlásení. Prevádzka školského klubu detí je taktiež prerušená. Riadne vyučovanie pokračuje v pondelok 09. januára 2023.

            Poznámka: Riaditeľské voľno sa týka len žiakov základnej školy, nie detí v materskej škole.

            Mgr. Štefan Luha, riaditeľ školy

             

             

          • ​​​​​​Príprava medovníkov v ŠKD

          • K vianočným sviatkom neodmysliteľne patrí aj pečenie a zdobenie medovníkov. Preto sa aj v triedach nášho ŠKD šírila vôňa vianočnej atmosféry – vôňa medovníčkov a tie sa menili na krásne maškrty.

          • Učenie inak

          • Dnes sa žiaci našej školy mohli dozvedieť mnohé nové informácie, poprípade oprášiť staré vedomosti netradičnou formou – prostredníctvom mobilného planetária. Žiaci sa pohodlne usadili na žinenkách a na kupole planetária objavovali zázraky nášho sveta. Najmenší sa dozvedeli niečo o živote stromov, tretiaci skúmali vodu a starší žiaci sa zaoberali slnečnou sústavou, vesmírom

            Takéto učenie nás baví!

          • Oznam vedúcej školskej jedálne

          • Vážení rodičia, učitelia a zamestnanci, 

            z dôvodu koncoročného vyúčtovania bude posledný deň na odhlasovanie a prihlasovanie obedov v tomto roku 19.12.2022 do 6:30.
            Po tomto dátume nebude možné dieťa na stravu prihlásiť a ani ohlásiť. V prípade choroby dieťaťa si stravu môžete vyzdvihnúť v ŠJ od 11:30. Nezabudnite si priniesť vlastné nádoby.

            Platby za stravné je potrebné uhradiť najneskôr do 22. 12. 2022.

            Ďakujem!

             

            Ing. Lívia Zmok Palgutová, vedúca ŠJ

          • Turisti na výlete

          • Naši turisti sa vybrali v sobotu na výlet do Spišskej Novej Vsi. Tešili sa na cestovanie vlakom a aj na to, čo ich tam čaká. A viete, kde boli? V zábavnej galérii. Tam si vyskúšali, čo je to zmenšenie.... oproti škrečkovi, slimákovi, včele... Kto sa nebál, chytil do ruky aj skutočného chameleóna.

            Čas ubehol veľmi rýchlo a už teraz sa malí turisti tešia, kam pôjdeme nabudúce.

          • Spoločné stretnutie predškolákov a prvákov

          • V predvianočnom čase sa stretli prváci s predškolákmi na spoločnej akcii. Tentokrát prišli prváci do triedy MŠ, aby si pozreli ich krásnu vianočnú výzdobu, vianočný stromček a navzájom sa žiaci potešili vianočným programom.

            Škôlkari si pre nás pripravili krásnu koledu a veselý tanček, ktorý sa nám veľmi páčil. Potom sme prišli na rad my. Žiaci prvých tried ukázali svoj program –  básničky a tanček.

            A viete čo nasledovalo potom? Spoločná chutná hostinka. Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie!

          • Vianočná burza

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            srdečne Vás pozývame na tradičnú Vianočnú burzu,
            ktorá sa bude konať dňa 20. decembra 2022 v čase od 15:00 do 18:00 hod.
            v priestoroch dolnej chodby hlavnej budovy našej školy.

            Tešíme sa na Vás!

          • Geografická olympiáda - školské kolo

          • Aj v tomto školskom roku sa v našej škole uskutočnilo online školské kolo Geografickej olympiády. Žiaci súťažili v troch kategóriách. Väčšina z nich sa zaradila aj medzi úspešných riešiteľov. Do okresného kola postupujú z každej kategórie prví traja úspešní riešitelia.

            Kategória G – 5. ročník:

                 1. miesto: Šarlota Lopušeková V.A

                 2. miesto: Katarína Lopuchová V.A

                 3. miesto: Alex Repel V.B

            Úspešní riešitelia: Jozef Fábry V.B, Denis Szókovács V.B

            Kategória F 6. – 7. ročník

                 1. miesto: Ivana Petruľová VII.A

                 2. miesto: Viktória Wierna VII.B

                 3. miesto: Lilian Lešundáková VII.B

            Úspešní riešitelia: Jakub Lavčák VI.B, Alex Hrkeľ VII.B, Miroslav Lipták VII.B, Ryan Husár VI.A, Nela Levocká VI.B, Leonard Friedmann VI.A, Alexander Friedmann VI.A

            Kategória E 8. – 9. ročník

                 1. miesto: Terézia Malatínová VIII.A

                 2. miesto: Michaela Šelengová IX.A

                 3. miesto: Dominik Bednár IX.A

            Úspešní riešitelia: Daniela Kubičková IX.A, Dominika Greňová  IX.A, Liliana Lopušeková IX.A, Tamara Dubravcová VIII.A, Dávid Lipták VIII.A, Oliver Ordzovenský VIII.B, Viktória Jakubčáková VIII.B, Edita Kolušová VIII.A, Miriam Pirožeková VIII.B, Mária Slavkovská VIII.B, Ondrej Pavliga IX.A, Miriama Malatinová VIII.B

             

            Všetkým úspešným riešiteľom gratulujeme a víťazom prajeme veľa úspechov na okresnom kolo Geografickej olympiády.

          • Šaliansky Maťko - školské kolo

          • Dňa 8.12.2022 prebehlo v našej škole školské kolo súťaže Šaliansky Maťko. Tejto súťaže v recitácii slovenských povestí sa zúčastnilo sa 11 žiakov. Za každú kategóriu bol vybraný žiak s najlepšie zarecitovanou povesťou. Víťazi postupujú na okresné kolo, ktoré sa uskutoční 31. januára.

            Víťazi za jednotlivé kategórie:

            • I. kategória (2.-3. ročník) - Katarína Krettová, 3.A
            • II. kategória (4.-5. ročník) - Melanie Tomajková, 4.B
            • III. kategória (6.-7. ročník) - Leonard Friedmann 6.A
          • Anjel Vianoc – celoslovenská súťaž

          • Do Tatranskej galérie v Poprade na Mikuláša opäť prileteli anjeli. Vernisáž a slávnostné vyhodnotenie 17. ročníka výtvarnej súťaže Anjel Vianoc si obľúbili školy z celého Slovenska. Pôvodne okresná súťaž tak prerástla v celonárodný projekt.

            Do súťaže sa tento rok zapojilo 1162 prác zo 155 škôl. Úspešná bola aj naša materská a základná škola. Svojho anjela vytvorilo 10 našich žiakov. Z toho štyri žiačky získali od poroty čestné uznanie. Laura Kuffová, naša najmenšia účastnícka  - škôlkarka, nakreslila "Anjela na obláčiku“. Úspešné boli aj žiačky z našej školy: Klára Orolinová so svojou kresbou Anjela zimyŠarlota Lopušeková namaľovala Anjela snovKarolína Liptáková nakreslila Japanese angel.

            Výherkyniam blahoželáme a prajeme im ešte veľa ďalších tvorivých nápadov.

             

             

          • Mikuláš a červený deň

          • Konečne sme sa dočkali červeného dňa! A viete prečo červeného? Predsa táto farba neodlučiteľne patrí k Mikulášovi, a preto sa celý dnešný deň niesol v znamení tejto farby. Žiaci na to nezabudli a prišli do školy oblečení v červenom odeve, keďže sa chcel každý stať víťazom súťaže v počte červených vecí.

            Zároveň sme však čakali aj na príchod Mikuláša, anjela a čerta. Po zarecitovaní básničky, zaspievaní pesničky alebo zatancovaní, čakala na žiakov sladká odmena.

            Máme za sebou krásny červený a veselý deň!

          • Poznáte interaktívnu hru: Kráľovstvo včiel?

          • Naši prváci áno a veľmi radi sa s ňou hrajú, pretože cez medové kvapky sa môžu dostať k víťazstvu. Ako? Žiaci sedia okolo herného plánu a sú rozdelení na štyri včelie roje s kráľovnou, robotnicami a trúdom.
            Postupne odpovedajú na otázky a plnia úlohy týkajúce sa jedného roka v kráľovstve včiel. Za správne odpovede získavajú medové kvapky, niekedy ich však aj strácajú. Úlohou je získať čo najviac medových kvapiek a byť tak pripravený na ďalšiu zimu.

            Žiaci sa učia, čo všetko včely počas roka stretáva, čo im pomáha, čo škodí a čo môže každý z nás pre včely a aj iné opeľovače urobiť. Prváci spojili zábavu s učením. 

          • Exkurzia tretiakov na hasičskej zbrojnici

          • Žiaci 3.A dňa 1.12.2022 v rámci hodín vlastivedy nazreli do priestorov Dobrovoľného hasičského zboru v Spišskom Bystrom. Pozreli si najnovšiu hasičskú techniku, ktorú využívajú dobrovoľní hasiči pri hasení požiarov, a dokonca si vyskúšali sedenie v skutočnom hasičskom aute. O tom, že je to ťažká práca sa presvedčili pri nosení príslušenstva na hasenie v lesnom prostredí. Nezabudli si tiež pripomenúť, že najdôležitejšie je požiarom predchádzať dodržiavaním bezpečnostných opatrení.

            Nadšenie v ich tvárach bolo viditeľné aj napriek chladnému počasiu. Za pekné sprevádzanie v priestoroch hasičskej zbrojnice ďakujeme p. Františkovi Porackému a jeho kolegom.

          • Červené stužky

          • Dnes sme si pripomenuli Svetový deň boja proti AIDS. Odborníci, médiá a dobrovoľníci upozorňujú na nebezpečenstvo prenosu tohto nevyliečiteľného vírusového ochorenia a zoznamujú verejnosť s možnosťami prevencie. V tento deň sa na vyjadrenie podpory a spolupatričnosti s celosvetovou kampaňou rozdávajú červené stužky, ktoré sú medzinárodným symbolom boja proti tejto chorobe. 

            Aj naša škola sa tento rok pripojila k celosvetovej kampani, ktorá sa každoročne koná od roku 1988. Naši žiaci na znak solidarity v tento deň nosili na oblečení červené stužky. 

          • Vianočný výchovný koncert

          • V utorok 29.11.2022 sa v telocvični našej školy uskutočnil výchovný koncert pre žiakov 1. aj 2. stupňa. Predstavila sa nám FOLKLÓRNA SKUPINA RODINA HLBOCKÁ. Ich príjemné vystúpenie bolo zamerané na Vianoce, vianočné zvyky a tradície. V programe predstavili žiakom rôzne netradičné hudobné nástroje (fujara, gajdy, drumbľa, ninera...) a zabudnuté vianočné zvyky. Do programu boli zapojení aj žiaci, ktorí si mohli spoločne zaspievať koledu. Vypočuli sme si mnohé krásne piesne a melódie.

            Vianoce sú už predo dvermi a my sme sa týmto koncertom naladili na sviatočnú atmosféru.

          • Mikuláš a červený deň

          • Milí žiaci,

            v utorok 6.12. zavíta do školy Mikuláš a súčasne bude prebiehať súťaž tried v počte červeného oblečenia oblečeného na sebe.

            Tak poďme do toho!

          • Súťaž Anjel Vianoc

          • „Všetci sme anjeli s jedným krídlom. Ak chceme lietať, musíme sa objať.“
            Luciano De Crescenzo - taliansky spisovateľ

            Snáď nenájdeme niekoho, či dieťa, či dospelého, koho by nepotešil obrázok, plastika, báseň, pieseň, či modlitba o anjelovi. Niektorí z nás majú svojich ochranných anjelikov v byte, na kľúčenke, prívesku, ktorý nosia so sebou, či sa k nemu utiekajú v svojich prosbách o ochranu... Áno, mnohí veríme, že anjeli nás ochraňujú a dávajú na nás zhora pozor. Sú symbolom pravdivého dobra a ochrany.

            Vždy živá téma anjela sa stala podnetom pre výtvarnú súťaž, ktorú už niekoľko rokov organizuje Tatranská galéria v Poprade, s názvom Anjel Vianoc. Je to jedna z najpopulárnejších detských výtvarných súťaže, do ktorej sa každoročne zapájajú školy z celého Slovenka. Aj našim škôlkarom a žiakom sa táto téma veľmi zapáčila a na výtvarnej výchove cez svoje detské úprimné vnímanie nakreslili, či vytvorili plastiku krásnych anjelov. Najlepšie práce boli zaslané do spomínanej súťaže. 

            Spoločne budeme držať prsty našim malým umelcom a želáme im úspech v súťaži!

          • Strelecké talenty

          • Naši žiaci –  Viktória Jakubčáková (VIII.B), Terézia Malatínová (VIII.A)Matej Benko (VI.A) vystrieľali bronzovú medailu na 8. ročníku streleckej súťaže žiakov ZŠ a OG okresu Poprad „O putovný samopal Oblastného výboru SZPB Poprad“. Súťaž sa konala dňa 19.11.2022 v telocvični ZŠ na Francisciho ulici v Poprade.

            Blahoželáme!